fbpx
Wiadomości

Roladki z szynki z żurawiną, zupa krem z cebuli i deser z gruszki uczennic z ,,Chemika” najlepsze w województwie!

We wtorek, 29 listopada br. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy odbył się finał gastronomicznego konkursu wojewódzkiego pn. „Mistrzowie w Swoim Fachu”. Dwie uczennice z Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku zdobyły pierwsze miejsce, a tym samym ich zespół okazał się najlepszy w województwie kujawsko-pomorskim.

Julia Bisowska i Aleksandra Maciejczak pod opieką nauczyciela Sylwii Wojtczak, zdobyły pierwsze miejsce w prestiżowym konkursie gastronomicznym. Uczennice na co dzień chodzą do Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku i reprezentują trzecią klasę o kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych.

Aby zakwalifikować się do finału konkursu uczennice miały za zadanie przygotować w swojej macierzystej szkole danie główne oraz przystawkę. Zdecydowały się na przyrządzenie przystawki w postaci makreli z owocami w galarecie otulonej kwaśnym sosem oraz dania głównego, którym był gruszkowy boczek w towarzystwie puree z czerwonej soczewicy.

W finale konkursu zadaniem uczestników było rozwiązanie testu z zakresu wiedzy z technologii gastronomicznej, rozpoznawanie przypraw i surowców oraz przygotowanie zestawu dań. Warto podkreślić, że do końca nie było wiadomo jakie surowce otrzymają uczestnicy, zatem trzeba było wykazać się pomysłowością oraz wszechstronnym przygotowaniem. Wybór padł ostatecznie na:

– zupę krem z cebuli, zapiekanej z parmezanem i grzankami

– dania głównego w postaci – roladek z szynki z żurawiną w sosie własnym i burakami w odsłonie słodko-kwaśnej

– deseru z gruszki w czerwonym winie z sosem innym i mascarpone.

Pełna informacja i fotorelacja na stronie Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku.

Polecamy

Miejsce konstruktywnej dyskusji