fbpx
Testowy baner
Lifestyle Wiadomości

Pizza jak z Włoch prosto od Słoik Natury

Marzy Wam się pizza prosto z Włoch? Gwarantujemy, że smak pizzy z naszego przepisu przeniesie Was do małej, przytulnej, włoskiej pizzerii. A kto nie kocha pizzy?!

Chyba każdy z nas jest jej miłośnikiem, niezależnie od wieku. Jeśli myśleliście, że zrobienie tego dania w domowym zaciszu to trudna sztuka, to dziś przekonacie się, jak bardzo się myliliście! Wystarczą odpowiednie składniki i trochę chęci, aby przyrządzić pizzę, która zachwyci nawet Magdę Gessler.

Składniki na ciasto:

170 g mąki pszennej (najlepiej typ 00)
90 g letniej wody
10 g świeżych drożdży
10 g oliwy z oliwek                                                    
½ łyżeczki Soli himalajskiej Słoika Natury
¼ łyżeczki cukru

Aby przygotować sos, będziesz potrzebować:

200 g pomidorów w puszce
100 g cebuli
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki czosnku suszonego Słoika Natury
10g oliwy z oliwek
¼ łyżeczki pieprzu czarnego Słoika Natury
2 łyżeczki przyprawy Prowansalskie wspomnienia

Dodatki wg. uznania, my preferujemy:

50 g rukoli 
10 plastrów szynki parmeńskiej
10 liści bazylii świeżej
30 g mozzarelli
30g sera parmezan
50 g pomidorków koktajlowych

Jak przygotować? 

Piekarnik nagrzej do 250 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wsyp mąkę, dodaj wodę, świeże drożdże, oliwę, sól, cukier. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut, tak aby składniki się połączyły.  Podziel na porcje, uformuj 2 kule, a następnie rozwałkuj ciasto na cienkie koła. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, możesz przykryć czystą ściereczką. 

Sos do pizzy:

Do garnka włóż pokrojoną na drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony czosnek Słoika Natury oraz oliwę. Duś pod przykryciem 3 minuty. Dodaj pomidory, przyprawę Prowansalskie wspomnienia, Sól himalajską Słoika Natury, Pieprz czarny mielony Słoika Natury i wszystko razem wymieszaj. Duś jeszcze minutę.

Na ciasto wylej sos, w ilości wg. uznania, rozłóż składniki, posyp startym serem oraz pokrojoną mozzarellą. Posyp odrobiną przyprawy Prowansalskie wspomnienia. Tak przygotowaną pizzę włóż do piekarnika nagrzanego na 250 stopni na 10 minut.

Na upieczonej pizzy ułóż rukolę, polej sosem pomidorowym. 

Pyszna ,domowa pizza gotowa! Smacznego! Produkowaniem naszych przypraw i ziół zajmuje się firma z 30-sto letnim doświadczeniem! Sami sprawdźcie!  Kujawskie Zioła

Polecamy

Miejsce konstruktywnej dyskusji