fbpx
Testowy baner
Lifestyle

Najdziwniejsze smakołyki z całego świata

Upodobniania smakowe to coś co dla każdego z nas jest czymś indywidualnym. Kupki smakowe kształtują się u nas przez całe życie i niczym charakter są jedyne w swoim rodzaju. Przedstawiamy najdziwniejsze, a może najciekawsze smakołyki z całego świata, w tym artykule wzięliśmy pod lupę Europę.

Pieczony, marynowany lub gotowany świński łeb– popularny islandzki przysmak podawany jest z dodatkiem ziemniaków i surówki. Lokalni koneserzy dania twierdzą, że jest ono bardzo dobre jednak jego wygląd stanowczo odstarsza.

Żywy ser – sardyński casu marzu czyli ser owczy w smaku przypomina gorgonzolę i podawany jest do wina i chleba. Cały sekret tego produktu tkwi w jego fermentacji. Podczas procesu fermentowania w serze zalęgają się larwy much. Ser można jeść bez mięsnego dodatku lecz podobno kiedy jest najbardziej ruchliwy jest najsmaczniejszy.

Krowie wymiociny – toskański przysmak, który pozostał jeszcze z dawnych czasów. Kiedy ludzi nie stać było na mięso ani mleko, musieli zadowolić się krowimi wymiotami. Podaje się je duszone lub smażone.

Haggis tradycyjna potrwa szkotów, którą spożywa się 25 stycznia w święto Roberta Burnusa. Haggis to owczy żołądek w którym zszywa się mieszankę podrobów, cebuli i mąki owsianej. Całość należy dusić i podawać z ziemniakami.

Polecamy

Miejsce konstruktywnej dyskusji