fbpx
Lifestyle

Magiczne właściwości herbat

Herbatę jako napój pijemy w różnych momentach, kiedy chcemy się zrelaksować, ogrzać czy dla smaku. Na świecie istnieje jednak wiele rodzajów tego wywaru i każdy z nich ma inne właściwości. Ciekawym faktem jest to, że napar z liści może wpływać na nasze samopoczucie psychiczne lub fizyczne. Warto zapoznać się z rodzajami herbat i ich właściwościami.

Czarna herbata – czyli najpopularniejsza odmiana na zachodzie. Liście chińskiej herbaty są zbierane, a następnie odstawiane do zwiędnięcia, następnie poddane fermentacji i suszeniu. Za najcenniejsze uznaje się jej drobne listki znajdujące się na samej górze, kolejną kategorią są te rosnące pośrodku krzewu. Najlepsze herbaty to te, których liście nie były zbierane mechanicznie, a ręcznie. Do produkcji herbat ekspresowych używa się tak zwanego pyłu herbacianego czyli resztek, które zostają po produkcji herbat liściastych.

Gatunki czarnej herbaty nazywane są od krain w których rosną przykładowo: czarna herbata Yunnan pochodzi z chińskiej prowincji o tej samej nazwie, a Cejlon to herbata uprawiana na Sri Lance.

Czarna herbata swoje właściwości zawdzięcza dzięki zawartych w niej flawonoidach, które spowalniają proces starzenia się poprzez neutralizację wolno rodników. Dodatkowo czarna herbata pobudza krążenie, dobrze wpływa na układ trawienny oraz wspomaga odchudzanie.

Zielona herbata to susz zbierany z tego samego krzewu co czarna herbata, jednak nie poddawany fermentacji. Nazwy gatunków zielonej herbaty oznaczają nie tylko pochodzenie, sposób skręcania liści, ale także warunki w jakich krzew wzrastał przykładowo zielona herbata gatunku Sencha znaczy, ze liście zostały zebrane z krzewu dojrzałego, który wystawiony był na działanie słońca, dzięki czemu w samu są słodsze.

Azjaci od dawna przypisują zielonej herbacie magiczne właściwości między innymi długowieczność. Zielona herbata, przez to że nie poddawana jest fermentacji posiada znacznie więcej zdrowotnych właściwości. Zaobserwowano, że osoby pijące ją regularnie rzadziej zapadają na choroby serca i niektóre nowotwory.

Czerwona herbata znana pod nazwą pu erh hodowana jest w chińskiej prowincji Yunnan w jej górskich rejonach. Poddawana jest specyficznemu zabiegowi fermentacji. Napar jest nieco ciemniejszy niż herbata czarna i ma intensywniejszy smak.

Herbata ta pomaga przy spalaniu tłuszczu i utrzymywaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu. Swoje właściwości zawdzięcza procesom chemicznym, które zachodzą w liściach podczas fermentacji.

Biała herbata– zbierana jest wczesną wiosną, a jej liście nie są poddawane fermentacji. Po pierwszym zwiędnięciu, liście najczęściej są zwijane i suszone, dzięki czemu herbata ma bardzo delikatny smak i aromat. Jej kolor jest bardzo jasny.

Picie białej herbaty pomaga zwalczać wolno rodniki, obniża poziom ciśnienia we krwi i poprawia pracę serca. Prawdopodobnie biała herbata pomaga zwalczać nowotwory.

Herbaty ziołowe i owocowe– herbata dawniej była luksusowym towarem, na który nie wszystkich było stać. Europejczycy najczęściej parzyli wtedy wywary z ziół oraz owoców. Pierwsze lekarstwa bazowały na takich właśnie wywarach, a niektóre są do teraz stosowane w medycynie.

Polecamy

Miejsce konstruktywnej dyskusji