W niedzielę 5 lutego w Muzeum Etnograficznym przy ul. Bulwary im. Marszałka Józefa Piłsudskiego 6 we Włocławku, odbyło się spotkanie z cyklu: NIEDZIELA Z KUSTOSZEM. Tym razem wystawa pt. „Smakowite mleczywo, czyli tradycja warzenia serów w polskiej kuchni”.
Była to dobra okazja do zapoznania się z historią, tradycją i rodzajami serów wyrabianymi dawniej w domowych warunkach. Po ekspozycji oprowadziła jej autorka etnograf Dorota Kalinowska. Wszyscy zainteresowani tradycyjnym przetwórstwem domowym obejrzeli dawne sprzęty niezbędne do przygotowania twarogów i serów oraz do ich konserwacji.
Ponadto, odbył się też KIERMASZ WYROBÓW MLECZNYCH. Koneserzy serów mogli zakupić swojskie wyroby nabiałowe i kujawskie potrawy przygotowane na ich bazie m.in. od właścicielki ekologicznego gospodarstwa rolniczego p. Grażyny Gawineckiej, z rodzinnej firmy „Serwitt” Anny i Jana Wit” oraz Koła Gospodyń Wiejskich „Bzówki” z Modzerowa. W trakcie imprezy odbył się konkurs z nagrodami związany z tematem.




















