fbpx
Lifestyle

Grzybobranie dla początkujących

Jesień rozpoczęła się na dobre, a wraz z nią w lasach pojawiły się grzyby. Kto z nas chodź raz nie był wczesnym porankiem w lesie by szukać brązowych kapelutków. Grzybobranie można by powiedzieć weszło na stałe do polskiej kultury, jednak jak zbierać grzyby?

O jakiej porze najlepiej wybrać się na grzybobranie?

Najlepszą pora na zbieranie grzybów jest wczesny ranek. Poranna rosa będzie odbijała się od wczesnych promieni słońca co ułatwi ich znajdywanie. Na obfite zbiory możemy liczyć jeśli noc była deszczowa.

Gdzie najlepiej zbierać grzyby?

Grzybiarze, którzy od dawna chodzą na grzybobrania mają swoje stałe miejsca, którymi niechętnie się dzielą. Grzyby jednak najchętniej rosną pod brzozami, dębami i sosnami. Uważa się, ze lasy sosnowo- dębowe są najbardziej obfitujące w podgrzybki i borowiki. W lasach sosnowych znajdziemy maślaki, koźlarz preferuje obecność brzozy i osiki, natomiast kurki rosną dosłownie wszędzie.

Jak ubrać się na grzybobranie?

Najlepiej na przysłowiową cebulkę, z rana wyruszając na grzyby jest zimno. Ubrania powinny być w jasnych kolorach, aby z łatwością można było wyłapać owady. Niezbędnym elementem naszego stroju może okazać się płaszcz przeciwdeszczowy oraz kalosze. Przed wyruszeniem do lasu należy zastosować preparat przeciw kleszczą.

Niezbędne akcesoria

Scyzoryk- grzyb przycinamy tuż przy podstawie, ważne jest aby starać się nie naruszyć grzybni.

Wiklinowy kosz- będzie najlepszym rozwiązaniem, plastikowe torby i wiadra sprawiają, że grzyby zaparzają się i psują. W takich sytuacjach nawet wśród jadalnych gatunków, tworzą się szkodliwe toksyny.

Termos z herbatą i kanapki- wybierając się na dłuższą wyprawę może okazać się to niezbędne. Dłuższe przebywanie na świeżym powietrzu zwiększa apetyt.

Atlas grzybów- gdybyśmy potrzebowali upewnić się czy dany grzyb na pewno jest jadalny. Zatrucia spowodowane nieostrożnym grzybobraniem są dosyć częste w Polsce.

Telefon z naładowaną baterią- pozwoli nam to złapać kontakt jeśli się zgubimy.

Ważne!

Nie ma sposoby by odróżnić trujące grzyby, z pewnością zostawiamy grzyby, które pod kapeluszem kryją blaszki. Nie zbieramy też małych grzybów bo są one nierozwinięte i trudno określić czy są jadalne. Na stare grzyby także należy uważać bo ich wygląd się zmienia.

Fakt, że ślimak żeruje na danym grzybie, także nie świadczy, że jest on jadalny. Ślimaki to inny organizm, który ma inna tolerancję na toksyny. Metoda na smak, również jest błędna i między bajki można włożyć opinie, że gatunki jadalne mają słodki posmak. Muchomor sromotnikowy, który z pewnością jest trujący ma migdałowy posmak.

Grzybów trujących nie należy niszczyć!

Są one nie rozłączną częścią leśnego ekosystemu. Stanowią pożywienie dla zwierząt oraz są niezbędne do prawidłowego rozwoju niektórych drzew i krzewów.

Pamiętaj!

Lepiej mieć pusty koszyk i zdrową wątrobę. Nie bez powodu powstał żart, że grzybiarz jest jak saper i myli się tylko raz.

Polecamy

Miejsce konstruktywnej dyskusji