fbpx
Lifestyle Tylko TU

Domowy Rosół „Jak u babci”

Domowy rosół to nie tylko danie, które kojarzy nam się z niedzielnym obiadem w rodzinnym domu, ale przede wszystkim jest to bomba pełna witamin! Chyba nie musimy przypominać, jak świetnie radzi sobie z przeziębieniem? Koperek i natka pietruszki, bez których nie wyobrażamy sobie rosołu to prawdziwy skarbiec witaminy C!

Do przygotowania rosołu będziesz potrzebować:

  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 80 g cebuli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego SN
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego SN
  • 1 goździk
  • 1/2 łyżeczki kurkumy SN
  • 1 łyżeczka suszonego liścia lubczyku
  • 1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany SN
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej SN
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 50 g selera
  • 40 g pora
  • 60 g marchewki
  • 1600 g wody
  • 400 g mięsa drobiowego np. skrzydełka z kurczaka
  • 1 łyżeczkę suszonej natki pietruszki SN
  • 1 łyżeczkę koperku SN

1600 g wody wlej do garnka, następnie dodaj mięso drobiowe i gotuj. Gdy mięso zrobi się lekko miękkie dodaj pokrojone warzywa i opaloną cebulkę, a następnie dopraw suszoną natką pietruszki, koperkiem, solą himalajską, pieprzem czarnym, kurkumą, lubczykiem, liściem laurowym, rozdrobnionym ząbkiem czosnku. Tak przygotowany wywar gotuj przez ok. 90 min.

Podawaj ze swoim ulubionym makaronem! 

Producentem naszych przypraw i ziół jest firma z 30-sto letnim doświadczeniem! Sami sprawdźcie! 

Tekst: Izabela Koprowska/Zuzanna

Polecamy

Miejsce konstruktywnej dyskusji