fbpx
Testowy baner
Lifestyle Tylko TU

Dlaczego węglowodany są potrzebne w naszej diecie?

Okryte złą sławą w kontekście kształtowania sylwetki, te które ponoć są winowajcą tłuszczyku na brzuchu, insulinooporności oraz złego samopoczucia. Nie powiem, sama przechodziłam okres zauroczenia dietą białkowo- tłuszczową, nie neguje jej, bo w niektórych sytuacjach ma swoje zastosowanie. Jednakże nie jest to uniwersalne rozwiązanie dla każdego, większość z Nas po prostu lubi węglowodany, a to jest BARDZO ważne. Wielu dietetyków zapomina podczas rozpisywania jadłospisów, że preferencje są jedną z istotniejszych rzeczy. Jeśli chcemy, by dana osoba trzymała się zaleceń, musimy wziąć pod uwagę to, co lubi jeść.

Wracając do węglowodanów, to dzielimy je na: cukry proste (występujące m.in. w owocach, miodzie), dwucukry (np. laktoza w mleku czy sacharoza w naszych cukierniczkach) i wielocukry (np. skrobia znajdująca się w ziemniakach). Zapotrzebowanie na węglowodany według standardowych zaleceń żywieniowych wynosi 50-55% całej kaloryczności diety. Jeśli będziesz chciał ustalić sobie, ile powinieneś mieć ich w diecie, proponuje najpierw obliczyć zapotrzebowanie na białko, tłuszcze i te kalorie, które zostaną, podziel na 4. Dlaczego na 4?

1g węglowodanów dostarcza organizmowi 4 kcal

Przykład: 100g banana zawiera ok. 22g węglowodanów=22*4 kcal= 88 kcal

Warto jednak wziąć pod uwagę, jak czujesz się po posiłku zawierającym węglowodany. Czasami jesteśmy po nich bardzo senni, może być to oczywiście problem z insulinoopornością czy hipoglikemią reaktywną, ale powodem może być za duża ich ilość w jednym posiłku i/lub zbyt wysoki indeks glikemiczny (dokładniej omówię to zagadnienie w kolejnym artykule).

Wracając do podstaw, poniżej przedstawiam Ci z jakich źródeł węglowodanów warto korzystać:

  • Bataty
  • Ryż (basmati, jaśminowy)
  • Kasze (gryczana, jaglana)
  • Pieczywo (żytnie na zakwasie)
  • Mąki (ryżowa, jaglana, gryczana, owsiana)
  • Płatki (gryczane, jaglane, owsiane, ryżowe)
  • Miód (naturalny)
  • Owoce
  • Warzywa

No i tutaj chciałabym jeszcze rozprawić się z mitem dotyczącym OWOCÓW. Prosto i na temat: OWOCE SĄ ZDROWE I WARTO WŁĄCZYĆ JE DO SWOJEGO JADŁOSPISU! Owoce to nie tylko cukier (i nie tylko fruktoza, bo znajdziemy również glukozę i sacharozę), mamy w nich dużo cennych witamin, minerałów i błonnika. Nie utyjesz od nich, utyjesz od nadmiaru kalorii. Znasz kogoś, kto jest gruby od jedzenia jabłek, pomarańczy czy gruszek? Ja nie. Nie zmienia to jednak faktu, że należy owoce wliczać w bilans kaloryczny. Zalecam również spożywać je w formie stałej, nie w postaci soków/nektarów. Dlaczego? Ponieważ 1 kg pomarańczy ma ok. 470 kcal, to mniej więcej tyle co 1 litr soku pomarańczowego. Wypić litrowy karton soku nie jest dla większości problemem, jednak zjeść cały kilogram owoców okazuje się trudniejsze. Taki zabieg pozwoli kontrolować łaknienie (zwiększyć objętość posiłku) i zmniejszyć ilość spożywanych kalorii.

Polecamy

Miejsce konstruktywnej dyskusji